In een woonhuis zijn veel systemen aanwezig, die we via Larnitech samen kunnen laten werken.
Verlichting
De basis van bijna elk domotica-systeem in een woning is de verlichting. Daar waar we vroeger uitsluitend gloeilampen zagen, is er via de bekende halogeen verlichting een revolutie ontstaan naar de toepassing van LED-verlichting.
Met het Larnitech Smart Home Systeem zijn al deze soorten verlichting uitstekend te besturen. Onze dimmers zijn namelijk geschikt voor zowel gloeilampen, halogeenverlichting als LED-verlichting.
Voor de verlichting zagen we vroeger een hele batterij dimmers in elke ruimte. Tegenwoordig zijn dat 1 of 2 scene-knoppen, waarmee bij binnenkomst in een ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer) de juiste scene geactiveerd wordt. Door de alom aanwezige smartphone kunnen individuele wensen op het gebied van verlichting snel aangepast worden. Dit kan uiteraard ook met een centraal opgestelde tablet (al dan niet aan de muur).
Gordijnen – screens – rolluiken
De volgende stap in een domotica installatie is vaak het automatiseren van de gordijnen, screens en/of rolluiken. Immers: wat is er gemakkelijker dan dat al je elektrische rolluiken ’s morgens automatisch omhoog gaan, en ’s avonds weer op (verschillende) tijdstippen gesloten worden? Niet meer al je rolluiken handmatig omhoog trekken, maar volledig geautomatiseerd…
Voor het besturen van alle soorten raambekleding kun je het beste een kijkje nemen op deze pagina.
Klimaatregeling
De problematiek rondom de verkrijgbaarheid en prijs van aardgas heeft voor een ware aardverschuiving op het gebied van klimaatregeling gezorgd. De intrede van de warmtepomp in woonhuizen heeft voor een revolutie gezorgd.
Daar waar vroeger (bij een traditionele gasgestookte CV-installatie) de thermostaat elke avond ‘omlaag’ ging en ’s morgens weer net zo vrolijk omhoog werd geschroefd, zien we dat bij de inzet van een warmtepomp de ingestelde temperatuur nagenoeg constant is en ook blijft. Een warmtepomp rendeert namelijk het beste bij een vrijwel constante temperatuur omdat het (in de meeste gevallen) een ‘laag temperatuur’ systeem is. Een warmtepomp is niet in staat om zeer snel de temperatuur omhoog te schroeven, daar gaat een behoorlijke periode over heen.
Bij de inzet van een warmtepomp is de instelling van de temperatuur dus niet meer zo van belang. Wel is het mogelijk om de naregeling (bijvoorbeeld per ruimte) te automatiseren met een domotica-installatie. Dat kan bijvoorbeeld met de inzet van kleppen (220, 24 of 12 volt) per ruimte. Is er in een ruimte niemand aanwezig, dan kan het domotica-systeem de betreffende klep (van de vloerverwarming of radiatoren) dicht zetten. Bij vloerverwarming is dat overigens niet aan te raden, omdat de vloer de warmte moet gaan bufferen om het warm te krijgen. Ook dat gaat langzaam, dus is het beter (lees: efficiënter) om ook de vloerverwarming aan te laten staan.
Grote diversiteit.
Een bijkomend probleem bij de (aan)sturing van warmtepompen is de grote diversiteit in merken. Daar waar elke gasgestookte CV-ketel wel via het OpenTherm protocol bestuurt kan worden, is er een complete wildgroei ontstaan in merken en typen warmtepompen. Elke leverancier hanteert zijn eigen ‘protocol’, er is totaal geen sprake van standaardisatie op het gebied van communicatie met een warmtepomp. Daardoor is het voor domotica-leverancier nagenoeg onmogelijk om hier op aan te sluiten: het is eenvoudigweg niet mogelijk om met alle leveranciers een koppeling te maken.
De grootste gemeenschappelijke deler bij warmtepompen is Modbus: dit protocol is wel in veel warmtepompen aanwezig, maar de inzet en het gebruik ervan is ook weer voor elke leverancier verschillend. Kortom: er is nog een lange weg te gaan…
De bovenstaande problematiek zien we overigens ook bij het volgende onderwerp: de zonnepanelen.
Zonnepanelen.
De wildgroei in de verschillende merken warmtepompen is nog groter bij zonnepanelen. Omdat zonnepanelen al enkele tientallen jaren verkrijgbaar zijn, is het aantal leveranciers enorm. En ook hier: elke leverancier hanteert zijn eigen ‘protocol’, waardoor het voor domotica-leveranciers nagenoeg onmogelijk is om hier een integratie voor te maken.